U okviru projekta “Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji (GIZ DKTI)” realizovano je stručno savetovanje u organizaciji Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu - Uprave za šume i projektnog tima. 

Skup je održan u Užicu 20. septembra 2019. godine uz prisustvo 14 udruženja privatnih vlasnika šuma iz Zapadne I Istočne Srbije.

Značajan doprinos radu su pružili predstavnici Radne grupe za biomasu i energetsku efikasnost iz Zlatiborske oblasti, formirane u okviru BioEn projekta podržanog od strane GIZ DKTI projekta.

Predstavnici Uprave za šume su predstavili osnove za podršku udruženjima i izvore finansiranja uz jasno istaknute prednosti pojedinih vlasnika šuma ukoliko odluče da se pridruže nekom od postojećih udruženje te važnost daljeg ukrupnjavanja udruženja na regionalnom nivou.

Predstavnici Radne grupe za biomasu i energetsku efikasnost iz Zlatiborske oblasti predstavili su aktuelne i planirane projekte u Zlatiborskoj oblasti kroz prezentovanje projekta u Priboju, Novoj Varoši, Prijepolju, Arilju, Kosjeriću, Užicu i Bajinoj Bašti u želji da se predstave potencijali za korišćenje biomase.

Cilj skupa je bio da se razmotre mogućnosti regionalnog udruživanja kako bi podstakli formiranje lanca vrednosti, za početak, u Zlatiborskoj oblasti.

S obzirom da su učesnici prepoznali značaj udruživanja na regionalnom nivou GIZ DKTI će kroz naredne aktivnosti izraditi poslovne modele regionalnog udruživanja te ih predstaviti udruženjima privatnih vlasnika šuma kako bi zajedno razmotrili mogućnosti za naredne korake. 

Skupu je prisustvovalo 40 učesnika uz predstavnike lokalnih medija.