„KeepWarm“ - Kofinansiranje kroz projekat u okviru programa EU Horizon 2020

Oblast delovanja

Projekat “Unapređenje sistema daljinskog grejanja u istočnoj Evropi” ili ukratko KeepWarm finansira EU u okviru programa „Horizon 2020“. Cilj projekta je ubrzavanje isplativih investicija u modernizaciju sistema daljinskog grejanja u centralnoj i istočnoj Evropi. KeepWarm je najaktivniji u 7 zemalja: Austriji, Hrtvatskoj, Češkoj, Letoniji, Srbiji, Sloveniji i Ukrajini. U ovim zemljama, sistemi daljinskog grejanja su i dalje često neefikasni i uglavnom se oslanjaju na upotrebu fosilnih goriva (mazut, gas ili ugalj).

Cilj ovog projekta koji je započeo u aprilu 2018. je modernizacija sistema daljinskog grejanja i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, poboljšavanjem funkcionisanja sistema i podsticanjem prelaska na izvore energije koji manje zagađuju životnu sredinu (obnovljivi izvori energije). Jedanaest učesnika projekta će se truditi da pokažu da je efikasnije i ekološki prihvatljivije grejanje i hlađenje moguće uvesti širom Evrope, repliciranjem rešenja iz projekta KeepWarm u ostalim evropskim zemljama i regionima, i posle zvaničnog završetka projekta u septembru 2020.

U Srbiji glavni projekat sprovodi Institut za nuklearne nauke Vinča u saradnji sa GIZ DKTI Programom. Izabrane toplane koje su uključene u projekat su: JP Toplana Priboj, DHS Nova Varoš, DHS Bajina Bašta, JKP Toplana Šabac, Gradska Toplana Pirot, Toplana Valjevo, DHS Majdanpek.

Više o projektu KeepWarm možete saznati na sledećoj adresi:

https://keepwarmeurope.eu/